Шефката на бюджетната комисия  в НС Менда Стоянова изчисли, че

...
Шефката на бюджетната комисия  в НС Менда Стоянова изчисли, че
Коментари Харесай

След акциза: Бездимните цигари – 8, не 10 лева за кутия

Шефката на бюджетната комисия  в Народно събрание Менда Стоянова пресметна, че с повдигането на акциза – бездимните цигари ще нарастнат най-вече с 2,50 лева, което прави 8, а не 10 лв. за кутия.

По думите й депутатите ненавреме оценили огромното търсене на новия вид цигари у нас.

" Ръстът е доста огромен, което не го оценихме предходната година, когато правехме измененията в акцизите. За интервала януари-май 2018 година имаме растеж над 50% по отношение на този интервал на предходната година. Относителният дял на използването на тези цигари от общия от 1% в края на предходната година към този момент е 1,4% ", пресметна тя.

" Нагреваемото тютюново произведение също не е потребно. От една кутия от тях, която коства 5,50 лева, в бюджета влизат единствено 90 ст. Това е загуба от 15 милиона лв. сред януари-май. Тяхното разпространяване е за сметка на бюджета ", настоя Стоянова.

" Да, става дума за лобистки ползи, аз съм изтъкнат лобист, само че за бюджет – за това става дума ", безапелационна беше тя пред bTV.

Според нея ние сме единствената страна в Европа, която приравнява акцизите на елементарните цигари с бездимните, тъй като нагреваемите към момента не са доста публикувани в западните страни.

" Въпросът беше подложен на европейско равнище, само че тази тематика се отсрочи за 2019 година – да има обща инструкция и общ метод за облагането им ", изясни Стоянова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР